YULAF KEPEKLİ EKMEK
Artık neyi ne kadar yediğimizden ne yiyip ne yemeyeceğimize
kadar karışılır oldu ne yazık ki. Geçen gün bir yerde okudum yanlış
hatırlamıyor isem bir gazete haberi idi: diyordu ki beyaz ekmekte en az şeker
kadar bağımlılık yapıyor yani beyaz ekmekte tehlikeli diyordu. Şu durumda bir
de eklemiş haberi yazan arkadaş beyaz ekmeğin içindeki mayaya ve tuza hiç
değinmiyorum diyordu. Yani şu durumda ekmeğimizdeki unu düzeltsek mayayı ve
şekeri düzeltemeyeceğiz ama karınca misali attığımız her adım hayır olsun
inşallah. Gelelim ekmeğimizin yapılışına ben bu tarifi ekmek makinasında
yapıyorum ama makinada yapmak istemeyenler aynı sıra ile yumuşak bir hamur
yapıp bunu dinlendirerek fırınlayabilirler. Ben tarife geçiyorum artık.
Malzemeler
- Yulaf kepeği marketlerde bulabilirsiniz bir bardak kadar yeterli
- Tam buğday unu veya beyaz un dört bardak kadar
- Bir yemek kaşığı kuru maya
- Bir yemek kaşığı şeker
- Bir yemek kaşığı tuz
- Bir bardak ılık su
- Bir bardak yağ ve süt karışımı
- Bir yumurta
Yapılışı
Ekmek makinası kullananlar makinanızın tarifine göre
malzemelerin dizilimini yapıp istediğiniz ayarda ekmek yapabilirsiniz. Fırında
yapmak isteyenler ise unları homojen bir şekilde karıştırıp ortasını açarak
malzemeleri buraya koyun ve yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurun. Hamuru bir saat
kadar ılık bir yerde dinlendirip fırında pişirin.
Afiyet ve sağlıkla…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder