12 Ocak 2015 Pazartesi

b12



                                                                           B12 VİTAMİNİ



Hepimiz belli dönemlerde vitamin ve mineral kaybına uğrarız ama çoğumuz bunun farkında bile olmayız. Bazen tesadüfen bazen de belli bir rahatsızlık sonucu yapılan tetkiklerde çıkar B12 eksikliği. Dün bir televizyon programında izlerken dikkatimi çekti B12 vitamininin eksikliğinde neler yaşandığını, ne gibi etkilerin olduğunu ve nelerin çözüm için gerekli olduğunu anlattı program sunucusu. Bende bugün B12 vitamini ne işe yarar nasıl temin edilir ve eksikliğinde insanları ne gibi sorunların beklediği ile ilgili yazı yazmak istedim.

B12 vitamini vücut tarafından yapılamaz ve mutlaka dışarıdan alınmalıdır. Eksik alınması ile ilgili değil genellikle midede olan bir sorun sebebi ile eksikliği olur. Mide hücrelerinin bir tür gliko protein olan intrensek faktörü sentezleyememesi sonucu B12 vitamininin bağırsaklardan emilmesini engeller. İntrensek faktör denilen durum midede  B12 vitaminine bağlanarak bağırsaktan emilimini sağlar.

B12 vitamini sinirler için çok önemlidir. Doğurganlığı arttırır. Hafızayı geliştirmek için şarttır. Hayati öneme sahip olan B12 vitamini eksikliğinde; yürümede bozukluk, sürekli yorgunluk, depresyon, sindirim problemleri,bayılma, mide bulantısı, kusma, çok gaz çıkarma, başta dönme, uykululuk, karaciğer büyümesi, göz bozukluğu, halüsinasyon, baş ağrısı, dilde enfeksiyon, huzursuzluk, nefes almada zorluk, hafıza kaybı, sinirsel bozulma, çarpıntı, kansızlık, kulakta çınlama, omurilik yıpranması  görülebilir.

Bu kadar önemli olan B12 vitaminini hayvansal gıdalarda bulabiliriz. Çok az bitkisel gıdada olan B12 vitamini eksikliği vegan beslenenlerde sık rastlanan bir olaydır. Bu nedenle yine bir yerde duyduğum bir tarifi vereceğim size B12 vitamin eksikliği için.


Bol sağlıklı günler..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder