Lahana; sarması, çorbası, salatası ve hatta böreği olan yani
her yemekte nerede ise kullanılan harika bir gıda. Ama çoğumuz kokusundan
dolayı yani pişerken ortama yayılan kokusundan dolayı yedi mahalle uzaktan evde
lahana piştiğini anlar. Tabi uzun süre pişirildiğinde ortama ağır bir koku
saldığı tartışılmaz bir gerçek ama lahananın sarması özellikle birçoğumuz için
olmazsa olmaz. Lahana sarması ya da kıymalı lahana sarması her zaman olsa da
yesek dediğimiz bir yemek. Ama pişmişinin kokusunu beğenmiyorsak pişirmeden de
taze olarak da tüketilebilecek bir besin. İçerdiği özellikle b vitaminleri ile
sağlığımız için de çok yararlı. Çiğ olarak ananem tarzı bir tarif vereceğim
bugün sizlere çünkü ananemin yaptığı lahana salatası ayrı bir güzel ve yemesi
ayrı bir zevkli oluyor. gelelim tarife.
Malzemeler:
- Birkaç yaprak lahana
- Tuz
- Zeytinyağı
- Bir baş kuru soğan tercihe göre büyük boy ya da küçük boy
- Limon
- Kara zeytin sele zeytin olursa daha bir güzel tabi
Yapılışı:
Lahanalar iyice yıkanır ve sirkeli suda bekletilir. Yarım
saat kadar sirkeli suda bekletilen lahanalar tercihe göre isterseniz önce temiz
sudan geçirilir ya da tercihe göre sirkeli sudan çıkartılarak ince ince kıyılır
ve tuzla ovularak yumuşatılır. Kuru soğan ince doğranır ve on dakika kadar
tuzlu suda bekletilir. Lahana, kuru soğan, zeytinyağı ve limon suyu damak
tadına göre karıştırılır ve siyah zeytin ile servis yapılır. Afiyet ve
sağlıkla…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder