ZEYTİNLİ
POĞAÇA
Malzemeler
- Bir kase siyah zeytin
- Bir demet dereotu
- Bir su bardağı sıvı yağ tercihen zeytin yağı iyi olur
- Bir su bardağı yoğurt
- İki yumurta (bir yumurtanın sarısı poğaçaların üzeri için ayrılacak)
- Tuz
- Nane
- Kabartma tozu
- Yarım çay kaşığı karbonat
- Un aldığı kadar
Yapılışı
İlk olarak dereotu güzelce yıkanır ve kurutulur. Üzerinde
hiç su olmamalıdır. Kuruyan dereotu ince ince kıyılır. Derin bir kabın içine
yumurta, sıvı yağ ve yoğurt koyulur tuz ve nane eklenerek çırpılır. Homojen bir
karışım elde edilince içine ince ince kıyılmış dereotu ve küçük parçalara
ayrılmış siyah zeytin eklenir. Karıştırılmaya devam edilir. En son olarak
kabartma tozu ve karbonat eklenir hızlıca çırpılır ve içine un ileve edilerek
kulak memesi kıvamında bir hamur yapılır. Ben bu kısmında tam buğday unu
koymayı tercih ediyorum yani beyaz un yerine sadece tam buğday unu veya aynı
ölçüde ya da değişik oranlarda beyaz un ve tam buğday unu karıştırılarak
konulabilir. Hem farklı bir tat hem de sağlıklı lezzetler elde etmiş oluyoruz
böylece. Kulak memesi yumuşaklığındaki hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar
oluşturup bunları kurabiye şekline getirip yağladığımız fırın tepsisine
diziyoruz. Üstlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 170 derece fırında
pişiriyoruz.
Afiyet ve sağlıkla inşallah…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder