29 Aralık 2014 Pazartesi

zeytinli poğaça









                                                                              ZEYTİNLİ POĞAÇA

 


 

Malzemeler

  • Bir kase siyah zeytin
  •  Bir demet dereotu
  • Bir su bardağı sıvı yağ tercihen zeytin yağı iyi olur
  • Bir su bardağı yoğurt
  • İki yumurta (bir yumurtanın sarısı poğaçaların üzeri için ayrılacak)
  • Tuz
  • Nane
  • Kabartma tozu
  • Yarım çay kaşığı karbonat
  • Un aldığı kadar

Yapılışı

İlk olarak dereotu güzelce yıkanır ve kurutulur. Üzerinde hiç su olmamalıdır. Kuruyan dereotu ince ince kıyılır. Derin bir kabın içine yumurta, sıvı yağ ve yoğurt koyulur tuz ve nane eklenerek çırpılır. Homojen bir karışım elde edilince içine ince ince kıyılmış dereotu ve küçük parçalara ayrılmış siyah zeytin eklenir. Karıştırılmaya devam edilir. En son olarak kabartma tozu ve karbonat eklenir hızlıca çırpılır ve içine un ileve edilerek kulak memesi kıvamında bir hamur yapılır. Ben bu kısmında tam buğday unu koymayı tercih ediyorum yani beyaz un yerine sadece tam buğday unu veya aynı ölçüde ya da değişik oranlarda beyaz un ve tam buğday unu karıştırılarak konulabilir. Hem farklı bir tat hem de sağlıklı lezzetler elde etmiş oluyoruz böylece. Kulak memesi yumuşaklığındaki hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar oluşturup bunları kurabiye şekline getirip yağladığımız fırın tepsisine diziyoruz. Üstlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişiriyoruz.

Afiyet ve sağlıkla inşallah…


 

 






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder