31 Aralık 2014 Çarşamba

2015


2015 BAŞLADI…

Mekke’nin fethi kutlu olsun. Aynın zamanda iyi yıllar olsun inşallah…

Hz. Muhammed döneminde fethedilen Mekke Hudeybiye antlaşmasına kadar gayrimüslimlerin himayesinde idi. Hudeybiye antlaşması bozulunca önce gayrimüslimler uzlaşmak istemediler ama daha sonra uzlaşma yoluna gitmeye kadar verdiler fakat yine anlaşma olmayınca savaş hazırlıkları başladı.

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed hicretin sekizinci yılı Ramazanın onuncu pazartesi günü on bin kişilik bir ordu ile Medine’den yola çıktı. Bu tarihte bir ocak altı yüz otuz yılına karşılık gelmektedir. Yirmi ramazanda ( ki buda on bir ocak altı yüz otuza denk gelmektedir. )  Hz. Muhammed ordusunu dört kola ayırarak karşı taraf saldırmazsa kimseyle çarpışmama ve kimseyi öldürmeme emri verdi. Hareket emri ile beraber Fetih suresini okumaya başladı. İlk üç kol her hangi bir direniş ile karşılaşmamasına rağmen Halid Bin Velid komutasındaki dördüncü kol İkrime Bin Ebu Cehil önderliğinde bir saldırıya uğradı ve onları geri püskürttü.

Hz. Muhammed Mekke’ye girdiğinde genel af ilan ederek kimseye dokunulmamasını emretti. Ve ilk olarak içinde üç yüz altmış put bulunan Kabe’ye girerek İsra suresinin seksen birinci ayetini okuyarak putları birer birer yere serdi. Daha sonra da beraberindeki Müslümanlar ile birlikte Kabe’yi tavaf etti. Fetih sonrası Hz. Muhammed ilk hutbesini Kabe’de verdi.

Böylece Kabe Müslüman yönetimine geçmiş oldu. Bu geceyi inşallah hakkı ile değerlendirmek nasip olsun hepimize…

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder