DEREOTLU MERCİMEK KÖFTESİ
Malzemeler
mercimek
köftelik bulgur
zeytin yağı
dereotu
taze soğan
maydanoz
tuz
karabiber
salça
marul
limon
Yapılışı
Bizim evin neredeyse en sık yapılan atıştırmalığıdır mercimek köftesi. Yapımı kolay yemesi de bir o kadar
lezzetlidir. Hele benim gibi çok sık yapan biri iseniz elinizin ölçüsü çok iyi
yerleşmiştir artık ve ölçüye bardağa ihtiyaç kalmamıştır. Her şey göz kararı
yapılıyordur evinizde. Ben de malzemeleri verirken hiç ölçü vermedim size o
kadar ondan bu kadar bundan demedim. Diyemedim çünkü işin doğrusu bende
bilmiyorum ne kadar ondan ne kadar bundan koyduğumu. Ölçü kullanmıyorum ama
ölçülerim tamamen elimin kararı. Tamamen elim karar veriyor ne kadar
konulacağına. Şimdi vermeye başlıyorum yapımını ne demek istediğimi daha iyi
anlayacaksınız şimdi.
İşe mercimekleri ocağa koymakla başlıyoruz. Mercimekleri
geçecek şekilde su koyup tenceremizi ocağa oturtup mercimekleri haşlıyoruz.
Haşlanan mercimeklerin üzerini bir parmak geçecek şekilde su kaldığında
köftelik bulguru ekliyoruz. İnce bulgurun miktarına gelince mercimekler ile
birlikte karıştırıldığında çok katı bir kıvam olmalı susuz kalmış pilav gibi.
İyice karıştırdığımız mercimek bulgur karışımının kapağını kapatıp demlenmesini
bekliyoruz. Bu arada zeytinyağında salçayı kavuralım. Ben çok yağlı sevdiğim
için yağını bol kullanıyorum. Salçayı da soğuması için bir kenara koyalım ve
yeşilliklerimizi doğrayalım. İnce ince olacak şekilde maydanoz, dereotu ve taze
soğanları doğrayalım.
Kabaran mercimek ve köftelik bulgurumuza salçalı yağı
ekleyip iyice karıştıralım. Tuzunu ve baharatını ekleyelim ve homojen bir karışım
yapalım. En son olarak yeşillikleri ekleyelim ve çok yoğurmadan karıştırarak
şekil verelim. Servis esnasında marul ve limon kullanabiliriz.
Afiyet ve sağlıkla…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder