FIRINDA MANTAR
Aslında herkes mantar dendiği zaman şu
bildiğimiz marketlerde veya pazarlarda satılan beyaz
olan kültür mantarını düşünür ama bugün ben daha yöresel ve
daha organik üstelik de halen köylerde toplanan kırmızı mantar ya da
bazı yerlerde melki diye anılan mantarın tarifini vereceğim size. Besleyici
değerinin yüksek olduğu söylenen bu mantar türü etle eşdeğer besin öğelerine sahip.
Zaten mantarı temizlerken suyunun renginin kırmızıya dönmesinden içindeki
vitamin değerlerinin ne kadar yüksek olduğunu anlayabiliriz.
Şimdide gelelim leziz mi leziz kırmızı mantar ya da melkinin tarifine...
Bu arada bu mantar türünü ormandan toplayabileceğiniz gibi bazı semt pazarlarından bulabiliriz...
Malzemeler
-kırmızı mantar
-sıvı yağ
(zeytin yağı )
-un
-tuz
-karabiber
Yapılışı
Kırmızı mantarı temizleyip yıkayın ve suyunun süzülmesi için
süzgece alıp bekletin. Suyu süzülmüş kırmızı mantarları önce un ve
karabibere bulayın ardından da unlayın. Yani küçük balıkta yaptığımız
gibi bir işlem. Fırın tepsisini zeytin yağı ile yağlayın ve un , tuz ve
karabibere buladığımız kırmızı mantarları yağladığımız tepsiye dizin.
Kıtır sevenler 240 - 250 derecede yumuşak sevenler de 200 derecede
kırmızı mantarlar pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkardığınız
kırmızı mantarları sıcak sıcak servis yapın. Bekletirseniz tadı değişir.
Bu nedenle yiyebileceğimiz kadar pişirip ertesi güne bırakmamalıyız. Hem
besleyiciliği kaybolur hem de tadında değişiklik olur. Taze taze ve
sıcak sıcak yenmesi gereken bir yemek.
Afiyet ve sağlıkla....
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder