20 Aralık 2014 Cumartesi

mantar

 
FIRINDA MANTAR

Aslında herkes mantar dendiği zaman şu 
   bildiğimiz marketlerde veya pazarlarda satılan beyaz
            olan kültür mantarını düşünür ama bugün ben daha yöresel ve
                daha organik üstelik de halen köylerde toplanan kırmızı mantar ya da
              bazı yerlerde melki diye anılan mantarın tarifini vereceğim size. Besleyici 
              değerinin yüksek olduğu söylenen bu mantar türü etle eşdeğer besin öğelerine sahip.
Zaten mantarı temizlerken suyunun renginin kırmızıya dönmesinden içindeki
 vitamin değerlerinin ne kadar yüksek olduğunu anlayabiliriz.
Şimdide gelelim leziz mi leziz kırmızı mantar ya da melkinin tarifine...
 Bu arada bu mantar türünü ormandan toplayabileceğiniz gibi bazı semt pazarlarından bulabiliriz...

Malzemeler

-kırmızı mantar
-sıvı yağ
(zeytin yağı )
-un
-tuz
-karabiber





                                                                           Yapılışı

                                    Kırmızı mantarı temizleyip yıkayın ve suyunun süzülmesi için
                              süzgece alıp bekletin. Suyu süzülmüş kırmızı mantarları önce un ve                    
                            karabibere bulayın ardından da unlayın. Yani küçük balıkta yaptığımız
                              gibi bir işlem. Fırın tepsisini zeytin yağı ile yağlayın ve un , tuz ve
                                karabibere buladığımız kırmızı mantarları yağladığımız tepsiye dizin.
                                Kıtır sevenler 240 - 250 derecede yumuşak sevenler de 200 derecede
                                     kırmızı mantarlar pembeleşene kadar pişirin. Fırından çıkardığınız
                               kırmızı mantarları sıcak sıcak servis yapın. Bekletirseniz tadı değişir.
                             Bu nedenle yiyebileceğimiz kadar pişirip ertesi güne bırakmamalıyız. Hem
                            besleyiciliği kaybolur hem de tadında değişiklik olur. Taze taze ve
                                                   sıcak sıcak yenmesi gereken bir yemek.

                                                                           Afiyet ve sağlıkla....



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder