31 Aralık 2014 Çarşamba

fırında somon


Fırında somon



Somon balığı çok sağlıklı ve lezzetli bir balıktır. İçeriğindeki omega yağları iyi kolestrolü yükselttiği gibi kötü kolestrolü de düşürücü özelliktedir. Uzmanlar balığın sağlıklı oluşundan dolayı haftada en az iki defa balık yemeyi öneriyorlar. Bizim evin de son zamanlarda en çok tüketilen balığı somon balığı oldu. Özellikle Norveç somonu en lezzetli ve en sağlıklı balık grubunda olduğu söyleniyor. Yağda kızartmak yerine fırınlamayı seçtiğim Norveç somon balığı kendi suyu ve kendi yağında daha da lezzetli oluyor. Şimdi gelelim tarife.

Malzemeler:

Bir kilo Norveç somonu

Limon

Zeytinyağı

Tuz

Karabiber

Kırmızıbiber

Yapılışı:

Somon balığını aldığınız balıkçı çok önemlidir. Uzak yerlerden geldiği için Norveç somon balığı zaten çok taze olmayan ve uzun süre yollarda zaman tüketen bir balıktır. Birde aldığınız balıkçıda uzun süre beklemiş ise sağlık açısından tehlike oluşturabilir. Bu nedenle yeni gelmiş olması önemlidir. Balıkçınızdan fileto ya da dilimler halinde aldığınız somon balıklarını bir güzelce temizleyin ve yıkayın. Suyunun süzülmesi için bir kevgirde ya da süzgeçte bekletiniz. İyice suyu süzülmüş balıkları tuz ve tercihe göre az karabiber ve kırmızıbiberle ovunuz. Balıkların aralarında boşluk kalmayacak şekilde yağladığınız fırın tepsisine dizin. Balıkların üzerine de az bir zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Ya da hiç yağ eklemeden balığı kendi yağı ile pişirebilirsiniz. En üste limon dilimleri ile süsleyip fırınlayın. Kızarana kadar pişirin.

Afiyet ve sağlıkla…


2015


2015 BAŞLADI…

Mekke’nin fethi kutlu olsun. Aynın zamanda iyi yıllar olsun inşallah…

Hz. Muhammed döneminde fethedilen Mekke Hudeybiye antlaşmasına kadar gayrimüslimlerin himayesinde idi. Hudeybiye antlaşması bozulunca önce gayrimüslimler uzlaşmak istemediler ama daha sonra uzlaşma yoluna gitmeye kadar verdiler fakat yine anlaşma olmayınca savaş hazırlıkları başladı.

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed hicretin sekizinci yılı Ramazanın onuncu pazartesi günü on bin kişilik bir ordu ile Medine’den yola çıktı. Bu tarihte bir ocak altı yüz otuz yılına karşılık gelmektedir. Yirmi ramazanda ( ki buda on bir ocak altı yüz otuza denk gelmektedir. )  Hz. Muhammed ordusunu dört kola ayırarak karşı taraf saldırmazsa kimseyle çarpışmama ve kimseyi öldürmeme emri verdi. Hareket emri ile beraber Fetih suresini okumaya başladı. İlk üç kol her hangi bir direniş ile karşılaşmamasına rağmen Halid Bin Velid komutasındaki dördüncü kol İkrime Bin Ebu Cehil önderliğinde bir saldırıya uğradı ve onları geri püskürttü.

Hz. Muhammed Mekke’ye girdiğinde genel af ilan ederek kimseye dokunulmamasını emretti. Ve ilk olarak içinde üç yüz altmış put bulunan Kabe’ye girerek İsra suresinin seksen birinci ayetini okuyarak putları birer birer yere serdi. Daha sonra da beraberindeki Müslümanlar ile birlikte Kabe’yi tavaf etti. Fetih sonrası Hz. Muhammed ilk hutbesini Kabe’de verdi.

Böylece Kabe Müslüman yönetimine geçmiş oldu. Bu geceyi inşallah hakkı ile değerlendirmek nasip olsun hepimize…

 

29 Aralık 2014 Pazartesi

mercimek köftesi

DEREOTLU MERCİMEK KÖFTESİ






Malzemeler

mercimek 
köftelik bulgur
zeytin yağı
dereotu
taze soğan
maydanoz
tuz
karabiber
salça
marul
limon

Yapılışı

Bizim evin neredeyse en sık yapılan atıştırmalığıdır mercimek köftesi. Yapımı kolay yemesi de bir o kadar lezzetlidir. Hele benim gibi çok sık yapan biri iseniz elinizin ölçüsü çok iyi yerleşmiştir artık ve ölçüye bardağa ihtiyaç kalmamıştır. Her şey göz kararı yapılıyordur evinizde. Ben de malzemeleri verirken hiç ölçü vermedim size o kadar ondan bu kadar bundan demedim. Diyemedim çünkü işin doğrusu bende bilmiyorum ne kadar ondan ne kadar bundan koyduğumu. Ölçü kullanmıyorum ama ölçülerim tamamen elimin kararı. Tamamen elim karar veriyor ne kadar konulacağına. Şimdi vermeye başlıyorum yapımını ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız şimdi.
İşe mercimekleri ocağa koymakla başlıyoruz. Mercimekleri geçecek şekilde su koyup tenceremizi ocağa oturtup mercimekleri haşlıyoruz. Haşlanan mercimeklerin üzerini bir parmak geçecek şekilde su kaldığında köftelik bulguru ekliyoruz. İnce bulgurun miktarına gelince mercimekler ile birlikte karıştırıldığında çok katı bir kıvam olmalı susuz kalmış pilav gibi. İyice karıştırdığımız mercimek bulgur karışımının kapağını kapatıp demlenmesini bekliyoruz. Bu arada zeytinyağında salçayı kavuralım. Ben çok yağlı sevdiğim için yağını bol kullanıyorum. Salçayı da soğuması için bir kenara koyalım ve yeşilliklerimizi doğrayalım. İnce ince olacak şekilde maydanoz, dereotu ve taze soğanları doğrayalım.
Kabaran mercimek ve köftelik bulgurumuza salçalı yağı ekleyip iyice karıştıralım. Tuzunu ve baharatını ekleyelim ve homojen bir karışım yapalım. En son olarak yeşillikleri ekleyelim ve çok yoğurmadan karıştırarak şekil verelim. Servis esnasında marul ve limon kullanabiliriz.
Afiyet ve sağlıkla…

zeytinli poğaça









                                                                              ZEYTİNLİ POĞAÇA

 


 

Malzemeler

  • Bir kase siyah zeytin
  •  Bir demet dereotu
  • Bir su bardağı sıvı yağ tercihen zeytin yağı iyi olur
  • Bir su bardağı yoğurt
  • İki yumurta (bir yumurtanın sarısı poğaçaların üzeri için ayrılacak)
  • Tuz
  • Nane
  • Kabartma tozu
  • Yarım çay kaşığı karbonat
  • Un aldığı kadar

Yapılışı

İlk olarak dereotu güzelce yıkanır ve kurutulur. Üzerinde hiç su olmamalıdır. Kuruyan dereotu ince ince kıyılır. Derin bir kabın içine yumurta, sıvı yağ ve yoğurt koyulur tuz ve nane eklenerek çırpılır. Homojen bir karışım elde edilince içine ince ince kıyılmış dereotu ve küçük parçalara ayrılmış siyah zeytin eklenir. Karıştırılmaya devam edilir. En son olarak kabartma tozu ve karbonat eklenir hızlıca çırpılır ve içine un ileve edilerek kulak memesi kıvamında bir hamur yapılır. Ben bu kısmında tam buğday unu koymayı tercih ediyorum yani beyaz un yerine sadece tam buğday unu veya aynı ölçüde ya da değişik oranlarda beyaz un ve tam buğday unu karıştırılarak konulabilir. Hem farklı bir tat hem de sağlıklı lezzetler elde etmiş oluyoruz böylece. Kulak memesi yumuşaklığındaki hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar oluşturup bunları kurabiye şekline getirip yağladığımız fırın tepsisine diziyoruz. Üstlerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişiriyoruz.

Afiyet ve sağlıkla inşallah…