YAĞ DEYİP GEÇMEMELİ
Vücudumuz için gerekli birçok vitamin, mineral, protein
vardır. Biz genellikle eksikliğini hissetmesek de protein kadar karbonhidratta
olmazsa olmazdır hücrelerimiz için. Yağlarda vücudumuz için çok gereklidir.
Bize enerji verir ve bazı vitaminlerin eriyip vücut tarafından kullanılmasını
sağlar. Yağlar çok miktarda tüketildiği zaman zararlı olabileceği gibi
tüketilmediği durumlarda da yine aynı şekilde zararlı olabilmektedir. Vücudumuz
için gerekli yağları mutlaka yağ çeşitleri arasından dengeli ve eşit şekilde
almalıyız. Ne fazla ne de eksik olmalı tüketeceğimiz yağ miktarı. İhtiyacımız
kadar alınan yağ vücut için yararlı olurken ihtiyaç fazlası alınan yağ ve
ihtiyacın altında alınan yağ bizim için zararlıdır. İhtiyacımızdan daha fazla
miktarda aldığımız yağ vücut tarafından depolanır ve bu da bize kilo olarak
yansır. Yine aynı şeklide yediğimiz birçok besin aslında vücudumuz tarafından
yağ olarak depolanır. Bu da şu demek oluyor ki zaten vücudumuzda yağ bulunuyor.
İhtiyacımız olan yani hücrelerin kullandığı yağ vücutta mevcut. Bir de biz
ekstra olarak dışarıdan fazla fazla yağ alırsak vücudumuz mecburen yağın
fazlasını karaciğerde depolar ve bu da bize fazla kilo olarak geri döner.
Yağlar bitkisel ve hayvansal yağlar olarak ikiye ayrılır.
Bitkisel yağların Ayçiçek yağı, zeytinyağı, mısır yağı, kanola yağı, fındık yağı, pamuk yağı gibi çeşitleri
vardır. Hayvansal yağlar ise iç yağı, tereyağı gibi daha katı yağlardır. Her
yağın mutlaka bir yararı olduğu için biz tüm yağları da ihtiyaç oranında
tüketmeliyiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder