16 Nisan 2015 Perşembe

KOKULU TAŞ YAPIMI


KOKULU TAŞ YAPIMI

Kokulu taş yapımı zor ve eğlenceli bir iştir aslında. Özellikle malzemeler kaliteli olursa ve ölçülere birebir uyulursa çok süper ürünler çıkar ortaya…

Bir önceki yazımda malzemelerden bahsettim size. En önemli malzeme bana göre kokulu taş ya da sabun kalıbı. Çünkü kokulu taş ya da sabun kalıbı bulması hem zor hem de pahalı bir malzeme. Hele ki güzel bir kalıp istiyorsanız açacaksınız kesenin ağzını. Kokulu taşı çabuk kuruyan alçıdan yapanlarda var ama boyayı denk getiremezseniz boyanın kustuğunu söylüyorlar. Ben henüz denemedim ama denersem mutlaka yazarım.

Karıştırma kabımıza yapacağımız miktar kadar kokulu taş tozu koyuyoruz ve bu kokulu taş tozunun aşağı yukarı üçte ikisine yakın su koyuyoruz. Krep hamurundan biraz daha ince bir karışım elde edene kadar hızlı hızlı karıştırıyoruz ve iyice karışan kokulu taş ve su karışımına ki eğer kendinden renkli ve kendinden kokulu kokulu taş tozu değilse bir miktar boya ve bir miktar istediğimiz bir koku ilave ediyoruz. Yeniden hızlı hızlı karıştırıp bekletmeden kalıba döküyoruz. Kalıbın büyüklüğüne göre on beş yirmi dakika bekletiyoruz ve kokulu taşımızı kalıptan çıkarıyoruz. En zor kısmı aslından kalıptan çıkma kısmı. Bu aşamada çok dikkatli olmazsak tüm emekler boşa gidiyor. Kokulu taşımız kırılabiliyor ve zarar görebiliyor. Yaptığımız taşlardan değişik süslemeler yapabiliriz.

Bol bahar kokulu günler inşallah…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder