19 Nisan 2015 Pazar

KUTLU DOĞUM HAFTASI


KUTLU PEYGAMBERİN KUTLU DOĞUMU

‘Göklerin ve yerin yaratılması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olması da onun varlığının ve kudretinin delillerindendir…’ Rum suresi 30-22

Diyanet işleri başkanlığı tarafından Türkiye’de bin dokuz yüz seksen dokuzdan bu yana peygamberimizin doğumunun kutlandığı haftadır.

Son yıllarda kutlu doğum haftası etkinliği on dört nisan ve yirmi nisan arasında yapılır. Kur’an da kadir gecesi haricinde işaret edilen önemli bir gece olmamasına rağmen Osmanlı döneminde ikinci Selim tarafından hz. Muhammedin doğum günü kutlaması için başlatılan Mevlit kandili de buna örnektir.

Peygamberimizin kesin bilinen bir doğum tarihi yoktur. Hindistanlı prof.  Muhammed Hamidullah’ın yaptığı araştırmalara göre on iki rebiulevvel yada on yedi haziran beş yüz atmış dokuz olduğu tahmin edilmektedir.

Mısırlı astromi uzmanı MahmutPaşa el Feleki de dokuz rebiulevvel yani yirmi nisan beş yüz yetmiş bir olarak hesaplamıştır. Miladi takvime göre her yıl yirmi nisan yirmi nisan tarihleri arası sabitlenen efendimizin doğumu yılda iki defa kutlanıyor.

Bin dokuz yüz doksan beş yılında Türkiye Diyanet Vakfı aracılığı ile ‘Bir dal Gül Ver’ kampanyası başlatılarak bin dokuz yüz doksan altı yılında ‘Kutlu Doğum Aşı’ adı altında etli pilav ve ayran dağıtılmıştır.

İki bin sekiz yılından bu yana kutlu doğum etkinliği on dört nisan yirmi nisan tarihleri arasında kutlanmaktadır. İki bin on bir yılından beride okullarda da kutlanan bir hafta olmuştur….

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder