19 Ağustos 2013 Pazartesi

incir

         



             Dün arkadaşımın incir bahçesindeydik..Harika bir yerdi. Birgi'nin bir köyü..Dalından koparılıp yenilen incirin tadı bambaşka..Herkese tavsiyem mutlaka deneyin.Hem çok faydalı bir meyve hemde kuranda adı geçen meyvelerden biri.Sizin için inciri araştırdım biraz.
            İncir dutgiller familyasından doğu akdeniz ve güney asya topraklarında yetişen ekonomik değeri yüksek bir meyve. Dişi incir ve erkek incir diye çeşidi var. Erkek incir daha küçük boyutlara sahip ve meyvesi daha az oluyor. Dişi incir ise daha iri meyvelere sahip. İkisi aynı ağaçta bulunamıyor. Dişi incir ve erkek incir ağaçları ayrı. Tozlaşma için her iki incir ağacına da ihtiyaç var. Tozlaşmayı mazı adı verilen böcekler yapıyor. Dişi incir ağaçlarından oluşan bahçeye bir tane erkek incir dikilerek yada tozlaşma dönemi her dişi incir ağacına birkaç tane erkek incir meyvesi asılarak tozlaşma sağlanıyor. İncirin dünyadaki en büyüyk üreticisidir Türkiye'dir.
           İncir çok lifli bir besindir. Sindirim sistemine iyi gelir. İçeriğinde A , B1 , B2  , C vitaminleri yanı sıra sodyum , potasyum , demir , magnezyum , kalsiyum , fosfor gibi minerallerde vardır. Kuru incirde   omega-3 ve omega-6 yağ asitleri de vardır.İncir nezle , bronşit ve balgam söktürücüdür. Bedensel , zihinsel yorgunluğa , halsizliğe iyi gelir. Yüksek oranda antioksidan içeren incir yaşlanmaya karşıda bizi korur.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder