23 Ağustos 2013 Cuma

hayırlı cumalar


19 Ağustos 2013 Pazartesi

incir

         



             Dün arkadaşımın incir bahçesindeydik..Harika bir yerdi. Birgi'nin bir köyü..Dalından koparılıp yenilen incirin tadı bambaşka..Herkese tavsiyem mutlaka deneyin.Hem çok faydalı bir meyve hemde kuranda adı geçen meyvelerden biri.Sizin için inciri araştırdım biraz.
            İncir dutgiller familyasından doğu akdeniz ve güney asya topraklarında yetişen ekonomik değeri yüksek bir meyve. Dişi incir ve erkek incir diye çeşidi var. Erkek incir daha küçük boyutlara sahip ve meyvesi daha az oluyor. Dişi incir ise daha iri meyvelere sahip. İkisi aynı ağaçta bulunamıyor. Dişi incir ve erkek incir ağaçları ayrı. Tozlaşma için her iki incir ağacına da ihtiyaç var. Tozlaşmayı mazı adı verilen böcekler yapıyor. Dişi incir ağaçlarından oluşan bahçeye bir tane erkek incir dikilerek yada tozlaşma dönemi her dişi incir ağacına birkaç tane erkek incir meyvesi asılarak tozlaşma sağlanıyor. İncirin dünyadaki en büyüyk üreticisidir Türkiye'dir.
           İncir çok lifli bir besindir. Sindirim sistemine iyi gelir. İçeriğinde A , B1 , B2  , C vitaminleri yanı sıra sodyum , potasyum , demir , magnezyum , kalsiyum , fosfor gibi minerallerde vardır. Kuru incirde   omega-3 ve omega-6 yağ asitleri de vardır.İncir nezle , bronşit ve balgam söktürücüdür. Bedensel , zihinsel yorgunluğa , halsizliğe iyi gelir. Yüksek oranda antioksidan içeren incir yaşlanmaya karşıda bizi korur.






12 Ağustos 2013 Pazartesi

DİYETE BAŞLAYANLARA .....

             Evet...Ramazan , bayram ve ardından alınmış kilolarla baş başa kalmış ben...Aslında sadece ben değil sanırım çoğumuzda olabilecek bir durum...Oruç tutalım yada tutmayalım ramazanın bizde bıraktığı manevi doygunluk ve kilolar mutlaka var. Ramazana has o vazgeçilmez iftarlar mutlaka hepimizde kilolar bırakıyor. Hele bayramda vazgeçemediğimiz o tatlılar...
             Dikkat edenlerimiz için sıkıntı yok da edemeyenlerimiz... Çoktan diyet programları yapmış durumdayız. Acaba diyette nelere dikkat etmeliyiz? Sizin için kısa bir araştırma...

.Diyete başlarken kararlı olmalıyız. Hadi bu seferlik olsun , neyse bir dahakine daha dikkat ederim , ama ne yapayım dayanamadım gibi bahaneler bizi yerinde saydırır. Ne kadar karalı olursak vereceğimiz kilolar o kadar çok olur.

.Hep derler ya bol bol su diye. Evet bol
 bol suyun yanında çok az tuz tüketimi ; hatta hiç tuz kullanmamalıyız. Tuzu azalttığımız miktarda kilolardan kurtuluruz. Bana göre çok zor ama imkansız değil.. Bir deneyin derim.

.Hazır gıdalardan ne kadar uzaklaştık o kadar zayıfız.. Belki çoğumuz için zor ama olanaksız değil. Artık günümüzde diyet ürünlere bile yapay malzemeler eklenirken bunu söylemek zor tabi. Diyet yaparken açlığımızı bastırmak için diyet ürünler yerine doğallarını tercih etmeliyiz. Salatalık , şeftali , elma, hele şu günlerde karpuzu tercih etmeliyiz. Tabi bu meyveleri tüketmenin de sınırı olmalı. meyvenin besleyici özelliğinin unutulmaması gerek.

.Canınız çok sıkkın ve bir parça çikolatanın size iyi geleceğini düşünüyorsunuz.. Hiç vakit kaybetmeyin ağzınıza bir parça çikolatayı atıverin. Ama diyetim bozuldu deyip ne bulduysanız yemeye devam etmeyin. Bir parça çikolata size tabii ki kalori olarak dönecektir ama diyetinizin bozulduğu anlamına da gelmez. Bir parça çikolata yiyin ve diyete devam edin. Diyet yaptığınız dönem boyunca canınızın çektiği her şeyi tadın ama sadece tadın. Kaşık ucuyla , ufak bir parça yalayarak yada çatalınızın ucuyla ama kalorisi yüksek olan gıdaları tatmayı bile abartmayın.

.Arkadaşlarımıza yada yakınlarımıza diyet yaptığınızı söylerseniz yeme konusunda size ısrarcı olmadıklarını göreceksiniz. bizim toplumumuzda meşhurdur yeme konusunda ısrar etmek. Ama diyet programınız hakkında kısa bir bilgi verirseniz kimsenin size ısrar etmediğini göreceksiniz..

.Diyete başlamadan önce mutlaka bir hedefiniz olsun. Kaç kilo fazlalığınız var ; bunu ne kadar zamanda vereceğinize inanıyorsunuz ve nasıl bir yol seçtiniz. Bunlara karar verip başlarsanız işiniz biraz daha kolaylaşır. Hedeflerinizi belirlemek ; size ne kadar zamanda hedefinizin ne kadarına ulaştığınızı görmenize yardımcı olur.

.Herkesin kendi has özellikleri olduğu gibi ; herkesin kilo almasına sebep olan kişiye has gıdalar vardır. Kimi istediği kadar ekmek yer kilo almaz , kimi sadece ekmek yer formunu korur.Size neyin kilo aldırdığını tespit edebilirseniz  işiniz o kadar kolaylaşır. size kilo aldırdığını düşündüğünüz besinleri azaltarak kısa zamanda çok kilo verebilirsiniz.

.Size kilo aldırdığını düşündüğünüz ortamlardan , kişilerden ve zamanlardan uzak durun. Bazen arkadaş grubunda ne yediğimizin farkına varmayız yada televizyon karşısında ne kadar yediğimizi bilemeyiz. Bazen sıkıntılı anlarımızda çok yeriz.  Bu çok yediğimiz durumlardan uzaklaşırsak daha çabuk kilo verebiliriz..

.Mutlaka kahvaltı yapın ama yediklerinizin miktarını azaltın. Tabağınıza aldığınız yemek miktarını birden olmasa da yavaş yavaş azaltın.

.Spor yapın yada hareketlerinizi arttırın. Günde 25-30 dk. yürüyüş vücudun toparlamasında birebir. Yapabiliyorsanız egzersiz yapın. İlla pahalı bir spor salonuna gitmenize gerek yok. Evde de yapabileceğimiz egzersizler var.

        Eğlenceli ama bir o kadarda zor olan diyetinizin ilk günün de size kolay gelsin...

5 Ağustos 2013 Pazartesi

TERE

              Turpgiller familyasından kokulu bir bitkidir. Kumlu ve ıslak toprakları seven bir bitkidir. A ,C, E ,PP vitaminleri içer. İyot , fosfor , manganez , bakır gibi madensel tuzları barındırır.  Yaprakları salata olarak kullanılır. Vücuttaki yağ yakımını hızlandırır. Pişince acılaştığı için çiğ olarak yenir. Anavatanı Asya'dır. Vitamin açısından zengindir. Türkiye'nin her yerinde yetişir. Portakaldan çok C vitamini içerir. Sütten çok kalsiyum içerir. Kansere karşı iyi bir koruyucudur. Ispanaktan çok demir vardır içinde. faydalarına gelince say say bitmez...
DNA hasarlarını azaltarak hücrelere direnç kazandırıyor.
Kabızlığı giderir.
İştah açıcıdır.
Deri hastalıklarında kullanılır.
Dolaşım bozukluklarında yararlıdır.
Kronik bronşit , göğüs hastalıkları ve balgam sökmede kullanılır.
Öksürüğü keser.
Baş dönmesine iyi gelir.
Denge sağlamada yararlıdır.
Romatizmaya iyi gelir.
Kanı temizler.
Kansızlığı önler.
Yağ yakıcıdır.
Kansere karşı koruyucudur.
Sigaranın zararlarını önler.
Kan şekerini azaltır.
Bakterilerin oluşumunu engeller.
Bağırsak solucanlarını öldürür.
Tere suyuyla yıkanan saçlarda kepek olmaz ve saç dökülmesini önler.
Sabah içilen bir bardak tere suyu organizmayı harekete geçirir.
Soğan ve tere suyu karıştırılıp içilirse güzel bir ten sağlar.

ROKA

           Turpgiller familyasından yaprakları yenen bir bitkidir. Acımsı tadı vardır. Kokulu bir bitkidir.c vitamini açısından zengindir. Faydası çoktur. kalorisi düşük bir bitkidir. İçeriğinde minerallerle K ve P vitamini vardır. Yoğun miktarda A , C ve B vitamini içerir. Tiamin  ,riboflovin , niasin , pridoksin ve pantotenik asit açısından zengindir.
İştah açıcıdır.
Mideyi kuvvetlendirir.
Hazmı kolaylaştırır.
İdrar söktürür.
Karaciğere faydalıdır.
Karaciğer ağrılarını giderir.
Sarılığı önler.
Kanı temizler.
Vücuda kuvvet verir.
Bağışıklık sistemini güçlendirir.
Cinsel gücü ve isteği arttırır.
Öksürüğü keser.
Vücuttaki zararlı maddelerin atılmasında etkilidir.
Karında biriken suyu boşaltır.
Sıtma ateşini düşürür.
Eklem iltihaplarını giderir.
Dalak hastalıklarına faydalıdır.
Safrayı boşaltır.
İştah açıcı özelliği vardır.
Prostat , göğüs , kolon , yumurtalık ve rahim
kanserlerine karşı koruyucudur.
Antibakteriyal ve antiviral özelliktedir.
Çok iyi bir folik asit kaynağıdır.
Bağışıklığı kuvvetlendirir.


DEREOTU

                   Bilimsel adı :anethum graveolens olan dereotu maydanozgiller familyasından tek yıllık bir bitkidir. Anavatanı Avrupa'nın  güneyi ve Asya'nın batısıdır. Türkiye'de yabani olarak bulunduğu gibi kültür bitkisi olarak ta yetişir.
                   Kalsiyum , manganez , demir ve magnezyum mineralleri ile A ve C vitamini açısından zengindir. Kalorisi çok düşük olduğundan diyet yapanlarında favorisidir.
                   Bir çok faydası olan dereotu salatalarda ve yemeklerde taze olarak kullanılır...
Sindirim sorunlarına iyi gelir.
Mide kramplarına iyi gelir.
Mide ağrılarına iyi gelir.
Mide ülserini önleyici özelliği vardır.
Derotu yağı ; antispozmodik , gaz giderici ve hazmettiricidir.
Trigiliserid ve kolesterolü düşürür.
Kan şekerini düşürmeye yardımcıdır.
Toksinleri vücuttan atar. Özellikle sigara zararlarına karşı önerilen bir bitki.
Bazı mikropların gelişimini engelliyor.
Çocuklarda kolik tedavisinde yardımcıdır.
Ağız kokusunu giderir.
Öksürüğe iyi gelir.
Adet ağrılarını hafifletir.
İştah açar.
Böbrek hastalıklarına iyi gelir.
İdrar yolu hastalıklarını tedavi eder.
Uyku kalitesini arttırır.
Dereotu tohumlarından elde edilen yağ mantara karşı iyi gelir.

NANE...

              Ballıbabagillerden mentha cinsini oluşturan ve dünyanın her yerinde yetişen 25-30 türün ortak adıdır. Sağlık açısından son derece faydalıdır. Hoş kokuludur. Yetişme ortamı olarak nemli yerleri sever. temmuz ve ağustos aylarında çiçek açar.
             Faydaları saymakla bitmez..
İştah açar.
Strese iyi gelir.
Baş ağrısına birebirdir.
Sinirleri yatıştırır.
Vücudu rahatlatır.
Kalp çarpıntısını azaltır.
Bulantıyı keser.
Kusmayı önler.
mide ağrısına iyi gelir.
Mide yanmasına iyi gelir.
Ateşi düşürür.
Sindirim sistemine iyi gelir.
Mideyi rahatlatır.
Sindirimi kolaylaştırır.
Gaz söktürür.
Bağırsak kurtlarını düşürür.
Ülsere iyi gelir.
Grip ve soğuk algınlığına karşı iyi gelir.
Bronşite iyi gelir.
Öksürükte faydalıdır.
Diş ağrılarını geçirir.
Ağız kokusunu alır.
Anne sütünü arttırır.
Sinirleri yatıştırır.
             Nane salata ve yemeklerde kullanılır. Taze olarak kullanılabileceği gibi kurutulmuş olarak ta kullanılır. Yemeklere hem lezzet hem de görsellik katar. Yemeklerden sonra çayı hazmı kolaylaştırır. Nane suyuna bir miktar sirke katılıp içildiğinde iç kanamaları durdurur. Nane yapraklarında yapılan çay soğuk algınlığına iyi gelir. Nane yağı yanık lekelerinin giderilmesinde ve soğuktan oluşan şişliklerin tedavisinde kullanılır. Nane kaynatılıp buharı solunursa nefes açıcı ve rahatlatıcı bir özelliği vardır..