29 Temmuz 2013 Pazartesi

MAYDANOZ

             ''Petroselinum crispum'' bilimsel adıyla tanınan maydanoz yemeklere ve salatalara tat ve görsellik vermenin yanında çayı , yağı , kürleriyle bir şifa kaynağı... Maydanozun içeriğinde C vitamini , K vitamini , A vitamini vardır. Kalorisi az bir bitkidir. Tarih boyunca maydonoz tohumları şişliğin önlenmesinde ve kolik ağrıları hafifletmede kullanılmış. Maydanoz kökü ve suyu idrar sökmede ve karaciğeri temizlemede ; maydanoz yağı ise bit ve parazitleri temizlemede kullanılmış. Maydanoz çayının faydaları ise safra ve böbrek taşlarının tedavisinde , vitamin takviyesinde , demir eksikliği tedavisinde , romatizma ağrılarını hafifletmede , diyabet ve kolon kanserine karşı korunmada , Çeşitli kanser türlerine karşı korunmada , Kalp hastalıklarına karşı korunmada , idrar söktürmede , vücudun su tutmasını önlemede , fazla suyun vücuttan atılmasında , adet dönemi ağrılarının hafiflemesinde , böbrek taşlarının vücuttan atılmasında , safra hastalıklarında , sindirime yardımcı olur , iyi bir antioksidandır ve yüksek oranda C vitamini içerir.
              Karaciğerin dostlarında biri olan maydanozun yapısında bulunan uçucu yağlar hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda tümör gelişimini durdurmuş. Bu bileşimler sigara dumanının yapmış olduğu tahribatı en aza seviyeye indirmiş. Maydanoz yağının kanın antioksidan özelliğini arttırdığını ve özellikle oksijen bazlı hücrelerde meydana gelen yapı bozukluğunu önlediği saptanmış. Maydanozda bol miktarda bulunan C vitamini serbest radikallerin neden olduğu ateroskleroz , kolon kanseri , diyabet , astım hastalıklarına karşı vücut direncini arttırır. İltihap önleyici özelliği ile osteo artrit  ve romatoid artrit tedaviisine yardımcı olur. İçerdiği folik asit ile kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu ve kalp krizi ,  inme gibi durumları önleyici olabilmektedir.
            Yemeklerle birlikte kullanıldığında yan etkisi yoktur. Yağı ve çayı kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Adet dönemi akışını uyardığından dolayı hamilelikte kullanılması önerilmez. Düzenli olarak maydanoz yağı tüketimi ; çarpıntı , baş ağrısı , baş dönmesi , denge kaybı , böbrek hasarı gibi yan etkilere neden olabilmektedir.
            Yazdığımız bu kadar faydadan sonra gelelim çay tarifine : kuru veya taze yapraklar kullanılır . Taze yapraklar tercih edilirse tadı daha güzel olur. 1 bardak çay için 2 çay kaşığı ince kıyılmış maydanoz yaprağı kaynamış suya atılır ve 5 dk. dinlendirilip süzülür. acı bir tadı vardır bu nedenle bal veya limonla tatlandırılabilir.
           
            

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder