2 Temmuz 2013 Salı

Çocukta tuvalet eğitimi

         Çocuklar yürüme ve konuşmayı hallettikten sonra ki en önemli olay : tuvalet eğitimi.. Çocuğun psikolojik ve biyolojik olarak hazır olması gerek bu eğitime.Çocuk hazır değilse çok büyük sıkıntılar yaşanır eğitim esnası ve daha sonrasında...
          Bir buçuk yaşını geçmiş çocuklarda başlanabilir eğitime.Çocuk kaslarını kullanmayı öğrenmeye başlamıştır ve her tuvaletini yaptığında belirti veriyordur mutlaka.Mesela kakasını yaparken saklanma gereği duyuyordur yada çişini yaptıktan sonra hareketlerinde belli bir değişiklik vardır.
          İşe öncelikle çocuklar için yapılmış özel oturakların evin içinde yerinin belli edilmesiyle başlanmalı.Koridor , çocuk odası yada banyo olabilir ama en mantıklısı banyo bence.Klozeti görecek şekilde konulursa evde tuvaleti yapmak için kullanılan yerlere daha iyi adapte olmuş olur çocuk.. Biyolojik olarak hazır çocuğu psikolojik olarak hazırlamak için bazı telkinler yada bazı konuşmalar yapılabilir.
         Her anne çocuğunu tanıyor ve çocuğunun durumuna göre bezi çıkardıktan sonra hiç takmamalı yada dediğim gibi bazı durumlarda takmalı.Bazı çocuklar çok inatçı oldukları için ne yazık ki çocuğa göre biz şekil almalıyız.Yani bazı geceler çocuk uyuduktan sonra bezlemeliyiz yada yatağına yapsada bezlememeliyiz.
        Tuvalet eğitimine başlamadan önce çocukla konuşarak ona telkinler verme çok önemli..Artık sen büyüdün ve büyükler gibi bezini çıkarmalıyız.Tuvaletin geldiğinde büyükler gibi tuvaletini tuvalete yapmalısın gibi telkinler başlangıç aşaması için gerekli.
        Çocukta bez varken onun için aldığımız tuvalet oturağına oturarak bezine de olsa kakasını yapmalı ilk zamanlarda.Bu duruma alışan çocuk tuvaleti geldiğinde bezi çıkarılarak lazımlığına oturtulmalı ve çocuk her tuvalete yaptığında ödüllendirilmeli.Bu ödül alkış olur yada çocuğun sevdiği her hangi bir şey olabilir.
         Çocuk tuvaletini tutamayıp yada bilinçli olarak altına yaptığında asla cezalandırılmamalı ya da kötü kokuyor sen ne yaptın gibi şeyler söylenmemeli.Çocuğun durumuna göre saat başı ya da iki saatte bir çocuğa çok belli etmeden tuvaletinin gelip gelmediği oyunla ya da onun hoşuna gideceği şekilde ona hatırlatılmalı.Bunu çocuğu rahatsız edecek şekilde yaparsak çocuk için olumsuz bir durum olabilir.
         Kesinlikle bu alıştırma döneminde çocuğa tuvaletle ilgili kötü söz söylenmemeli.Çocuk azarlanmamalı yada cezalandırılmamalı.
          Tuvalet eğitimi uzun ve yorucu olabilir bazı çocuklar için.Bu nedenle sabırlı olmalıyız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder