24 Temmuz 2013 Çarşamba

BAKLİYATLARDAKİ GÜVELENME VE BÖCEKLENME İÇİN...

         Yaz dönemi çoğumuzun kabusu olmuştur güveler , böcekler yada kurtçuklar...Çok sinir bozucu bir durum olmasına rağmen böcekler içinde yaşam hakkı kaçınılmaz gerçek...Ege , Akdeniz ve Marmara da yaşayanlar içinde ne yazık ki başa gelen bir durum. Pirinç , bulgur , mercimek , fasulye , nohut gibi bakliyatlar ısı ve nemin etkisiyle böcekleniyor yaz mevsiminde. İhtiyaç kadar  almak iyi ama bazen de stoklamak gerekiyor. Tabi stok çok olunca onları korumakta zorlaşıyor. Annemden kalan yöntemler yanında nette biraz araştırma da yaptım ve bunları paylaşmak istiyorum.
       Kuru bakliyatları iki üç gün tepsiye koyup havalandırmak gerekiyor. Havalandırma işleminin sonunda güzelce kurulanmış pet şişelerin dibine bir avuç tuz koyup bakliyatları eklemek. Pet şişelerin kapağı sıkıca kapatılacak ki hava almasın. Bunun yanında cam kavanozlarda saklayanlarda var. Hatta sıcak bölgelerde bakliyatları bez torbalara koyup saklıyorlar. Tabi bez torbaların dolaplarda görüntüsü çok güzel olmuyor  ama iyi bir saklama yöntemi. Bu arada tuzun yanında kabın içine bir iki diş sarımsak koyanlarda var. Unu saklarken de un kavanozuna  bir iki yaprak defne yaprağı koymak gerekiyormuş. Adaçayının da bakliyatları koruma da işe yaradığını okumuştum. Bakliyatları sakladığımız kaba biraz adaçayı eklersek böceklenmeyi önlüyormuş.
       Yazın kuruttuğumuz biber , patlıcan , fasulye gibi gıdaları da kuruduktan sonra bol tuzla hazırladığımız suya daldırıp tekrar kurutalım ve bez torbalarda asarak saklayalım.
        Saklamadan başlamışken yeni aldığımız kahveyi kavanoza koyup içine bir iki tane kesme şeker atarsak tazeliğini uzun süre korumasını sağlarız. Aynı şekilde bisküvi kutusuna da bir iki tane kesme şeker koyarak bisküvilerin bayatlamasını engelleyebiliriz.
        Ev hanımlığı zor meslek bayanlar hepimize kolay gelsin...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder