31 Temmuz 2013 Çarşamba

SADAKA-İ FITR

        Halk arasında fitre olarak bilinen ve ramazan ayının sonunda verilen her Müslümanın vermesi vacip olan mali bir ibadettir. İnsan bedeninin zekatı olarak kabul edilmiştir. Can sadakası veya beden sadakası da denir. Yoksulların ihtiyaçlarının giderilmesinde ve bayram sevincini  onlarında yaşamasında önemli bir rol oynar.
        Zekat verebilecek olan herkes fitrede verir. Fakat zekatta olduğu gibi malın üzerinden bir yıl geçmesi şartı aranmaz. Ramazan ayı içinde yada ramazan bayramının ilk günü tan yerinin ağarmasıyla verilir.
       Fitrenin miktarı orta halli bir ailenin bir günlük yiyecek ihtiyacının karşılanmasının hedeflenmesidir. Gıda yardımı olacağı gibi hesaplanarak nakitte verilebilir.
       Zekat verilmesi caiz olan kimselere sadaka-i fıtr verilir. Zekat verilmesi caiz olmayan kimselere sadaka-i fıtr da verilmez.

ZEKAT

''Veren el alan elden hayırlıdır. Yardım etmeye , geçimini üstlendiğin kimselerden başla. Sadakanın hayırlısı , ihtiyaç fazlası maldan verilendir. Kim insanlardan bir şey istemezse , Allah onu kimseye muhtaç etmez. Kim de tok gözlü olursa , Allah onu zengin kılar.''(Buhari-Müslim)
      


       Zekat kelime anlamı olarak artma , çoğalma , arıtma , bereket , iyi hal ve övgü demektir. Dini olarak da belirli bir malın bir kısmının Allah rızası için muayyen kişilere verilmesidir. İslam'ın beş şartından biri olup mali bir ibadettir. Hicretin ikinci yılında farz kılınmıştır. Kuran'da bakara , hac , nur , mücadele ve müzzemmil surelerinde geçer. ''Namazı dosdoğru kılın , zekatı verin....'' ''Onların mallarından , kendilerini temizleyeceğin , arıtıp yücelteceğin bir sadaka al ve onlar için dua et; çünkü senin duan onlara huzur verir. Allah işitendir , bilendir.''(Tövbe)
        Bir kimsenin zekat vermesi için ; Müslüman , hür , akıllı , buluğ çağına ermiş olması , borcundan ve ihtiyaçlarından fazla kazanç sağlayıcı nitelikte nisap( zekat , sadaka-i fıtır ve kurban gibi ibadetler için konulan bir zenginlik ölçüsüdür.) miktarı mala sahip olması gerekir.
        Nafaka , oturulan ev , ev eşyası , ihtiyaç duyulan elbise  , borç karşılığı mal, sanat ve mesleğe ait alet ve makinalar , binek taşıtları , ilim için edinilen kitaplar gibi eşyalar için zekat verilmez.
       Altın ve gümüş dışındaki ziynet eşyaları zekata tabi değildir. Altından yapılmış ziynet eşyaları 80.18 gr ve fazlası üzerinden  bir yıl geçmiş ise zekata tabidir.
       Borsada alınıp satılan hisse senetleri nisap miktarına ulaşması ve üzerinden bir yıl geçmesi halinde kırkta bir oranında zekatı verilmesi gerekir.
        Ticaret malının zekatı hesaplanıp para olarak verilebileceği gibi kendi cinsinden  de verilebilir. Kar amacıyla alınıp satılan mallar yani ticaret mallarının ; 80.18  gr altın değerinin kırkta biri kadar zekat verilmelidir. Odun , kamış(şeker kamışı) ve ottan başka topraktan elde edilen her türlü ürünün nisap miktarına ulaşması halinde (650 kg) zekatı verilir.
      '' Ey iman edenler! Kazandıklarınızın ve rızık olarak yerden size çıkardıklarımızdan infak edin...'' (Bakara)
      ''Çardaklı ve çardaksız üzüm bahçeleri , ürünleri çeşit çeşit hurmaları , ekinleri ,birbirine benzer ve benzemez biçimde zeytin ve narları yaratan O'dur. Her biri meyve verdiği zaman meyvesinden yiyin. Devşirilip toplandığı günde zekat ve sadakasını verin , fakat israf etmeyin , çünkü Allah israf edenleri sevmez.''(Enam)
      ''Yağmur ve nehir sularıyla sulanan toprak  mahsullerinde onda bir ; kova ile sulananlarda ise yirmide bir vardır.'' Hadis (Buhari)
       Zekat fakirler , düşkünler , esaretten kurtulacaklar , borçlu düşenler  ,Allah yolunda cihada koyulanlar , ilim tahsil edenler  ,yolda kalmış olanlar , zekat toplamakla görevlendirilen memurlar ve kalbleri islama ısındırılmak istenen kimselere zekat verilir.
       Zekat tevbe suresinin 60.ayetinde geçenler dışındakilere  verilmez. Ana , baba , büyükanne , büyük babaya , oğul , oğlun çocukları , kız , kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara , Müslüman olmayanlara , karı koca birbirine zekat veremez.

30 Temmuz 2013 Salı

KADİR GECESİ

  1.   بسم الله الرحمن الرحيم
    Bismillâhirrahmânirrahîm.
    Rahmân ve rahîm olan Allah'ın adıyla.


    إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ
    1. İnnê enzelnâhü fî leyletilkadri
    1. Doğrusu Biz, onu (Kurân'ı) Kadir gecesinde indirdik.

    وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ
    2.Ve mê edrâke mê leyletülkadri.
    2. Kadr gecesinin ne olduğunu bilir misin sen?

    لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ
    3. Leyletülkadri hayrun min elfi şehrin.
    3. Kadr (Kadir) gecesi; bin aydan daha hayırlıdır.

    تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ
    4. Tenezzelülmelêiketü verrûhu fîhê biizni rabbihim min külli emrin
    4. O gece Rab'lerinin izniyle Ruh ve melekler, her türlü iş için iner de iner.

    سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ
    5. Selêmün hiye hattê matla’ıl fecri
    5. Artık o gece bir esenliktir gider. Tâ [ki] tan ağarana kadar.  

               Kur'an ın inmeye başladığı gece.... Kadr şeref , azamet demektir.Kadir suresinde bu geceden ve kadir gecesinin bin aydan hayırlı olup rahmet ve berekete vesile olduğundan ve insan ar için çok önemli bir gece olduğundan bahseder.
         Kadir gecesi tam olarak hangi gece olduğu bilinmiyor ama yirmi yedinci gece olduğu tahmin ediliyor.Efendimiz bu konuda ramazanın son on günü tek gecelerden biri olduğu üzerinde durmuş..
          Eskilerde derler ya her geleni hızır her geceyi kadir bil diye...
          Kadir gecesinde gök yüzü sakin , duru ve bulutsuz olur.Kadir gecesinin sabahı doğan güneş kızıldır ve yükselinceye kadar tabak gibi görünür.Denizlerin suyu tatlılaşır.Kadir gecesi köpek sesi duyulmaz diyen alimler de varmış.
         Çok önemli olan bu gecede azda olsa kur'an okunmalı , yatsı namazında kadir suresi okunmalı , ve az da olsa sadaka verilmeliymiş...
         Rabbim hepimize bu geceyi hakkıyla geçirmeyi nasip etsin inş...

29 Temmuz 2013 Pazartesi

MAYDANOZ

             ''Petroselinum crispum'' bilimsel adıyla tanınan maydanoz yemeklere ve salatalara tat ve görsellik vermenin yanında çayı , yağı , kürleriyle bir şifa kaynağı... Maydanozun içeriğinde C vitamini , K vitamini , A vitamini vardır. Kalorisi az bir bitkidir. Tarih boyunca maydonoz tohumları şişliğin önlenmesinde ve kolik ağrıları hafifletmede kullanılmış. Maydanoz kökü ve suyu idrar sökmede ve karaciğeri temizlemede ; maydanoz yağı ise bit ve parazitleri temizlemede kullanılmış. Maydanoz çayının faydaları ise safra ve böbrek taşlarının tedavisinde , vitamin takviyesinde , demir eksikliği tedavisinde , romatizma ağrılarını hafifletmede , diyabet ve kolon kanserine karşı korunmada , Çeşitli kanser türlerine karşı korunmada , Kalp hastalıklarına karşı korunmada , idrar söktürmede , vücudun su tutmasını önlemede , fazla suyun vücuttan atılmasında , adet dönemi ağrılarının hafiflemesinde , böbrek taşlarının vücuttan atılmasında , safra hastalıklarında , sindirime yardımcı olur , iyi bir antioksidandır ve yüksek oranda C vitamini içerir.
              Karaciğerin dostlarında biri olan maydanozun yapısında bulunan uçucu yağlar hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda tümör gelişimini durdurmuş. Bu bileşimler sigara dumanının yapmış olduğu tahribatı en aza seviyeye indirmiş. Maydanoz yağının kanın antioksidan özelliğini arttırdığını ve özellikle oksijen bazlı hücrelerde meydana gelen yapı bozukluğunu önlediği saptanmış. Maydanozda bol miktarda bulunan C vitamini serbest radikallerin neden olduğu ateroskleroz , kolon kanseri , diyabet , astım hastalıklarına karşı vücut direncini arttırır. İltihap önleyici özelliği ile osteo artrit  ve romatoid artrit tedaviisine yardımcı olur. İçerdiği folik asit ile kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu ve kalp krizi ,  inme gibi durumları önleyici olabilmektedir.
            Yemeklerle birlikte kullanıldığında yan etkisi yoktur. Yağı ve çayı kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılmalıdır. Adet dönemi akışını uyardığından dolayı hamilelikte kullanılması önerilmez. Düzenli olarak maydanoz yağı tüketimi ; çarpıntı , baş ağrısı , baş dönmesi , denge kaybı , böbrek hasarı gibi yan etkilere neden olabilmektedir.
            Yazdığımız bu kadar faydadan sonra gelelim çay tarifine : kuru veya taze yapraklar kullanılır . Taze yapraklar tercih edilirse tadı daha güzel olur. 1 bardak çay için 2 çay kaşığı ince kıyılmış maydanoz yaprağı kaynamış suya atılır ve 5 dk. dinlendirilip süzülür. acı bir tadı vardır bu nedenle bal veya limonla tatlandırılabilir.
           
            

28 Temmuz 2013 Pazar

HURMA

             Hurma eşittir ramazan...Çoğumuz için durum böyle ama her zaman yenilmesi gereken bir meyve.. Palmiyegiller familyasından dekoratif yapraklı bir ağaç. Sıcağı ve güneşi seven soğuktan pek hoşlanmayan bir bitki. Çöl ikliminde yetişmesine rağmen Türkiye'de Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde yetişebiliyor.
            İnsan bünyesi için içinde her şeyi barındıran hurma bizim için bir şifa kaynağı adeta. Bir insan sadece hurma yiyerek yaşamını devam ettirebilir. İçinde yağ , vitamin , protein vb. bulunur. Zayıflamak isteyenler için iyi bir besindir. Her gün bir kaç tane hurma yemek vücut ve beyindeki hormonları düzenleyerek tokluk hissi oluşturur ve yeme alışkanlığı düzene girer. Oruçlu için iyi bir besindir çünkü acıkmayı durdurur ve tokluk hissi verir. Bağırsak hareketlerini düzene sokar. Beyin çalışmasına önemli etki ederek Psikolojik ve ruhi duruma etki ederek kişinin huzurunu sağlar. Hurmada bulunan şeker doğada ki şekerin en güzelidir. Bu nedenle bir kişi bir ay boyunca sadece hurma yiyip su içse vücudundaki birikmiş olan bir çok zehirden kurtulur. Her gün yenecek olan bir kaç tane hurma gereksiz yere yenen fazla yemek tüketimini azaltacaktır. Yapılan araştırmalara göre hamile kadınlar hurma yediği taktirde doğumları daha kolay olacaktır. Kur'an-ı Kerim'de Hz. Meryem'e hurma yemesi tavsiye edildiğini anlatıyor. ''Derken doğum sancısı onu bir hurma dalına sürükledi. Deki: 'Keşke bundan önce ölseydim de hafızalardan silinip unutuluverseydim.'' Altından bir ses ona seslendi : '' Hüzne kapılma RABB' in senin altında bir su arkı kılmıştır. Hurma dalını kendine doğru salla , üzerine henüz oluşmuş taze hurma dökülüversin. Artık ye , iç , gözün aydın olsun. (Meryem 23 - 26)Lohusa kadınlar içinde hurma iyi bir besindir. Zira efendimiz (SAV) '' Kadınlarınıza lohusa döneminde hurma yediriniz. Kim lohusalığında hurma yerse onun çocuğu akıllı ve ağırbaşlı olur. Çünkü hurma Hz. Meryem'in lohusalığındaki yiyeceği idi. Şayet lohusa için hurmadan daha iyi bir yiyecek olsa idi ALLAH (cc) onu Meryem'e ikram ederdi.''
               Efendimiz hurma ağacı için : ''Halanız olan hurma ağacına saygı gösteriniz. Çünkü ilk hurma ağacı ADEM aleyhisselamın çamuru artıklarında yaratıldı'' diyor. Hurma insana en yakın ağacın meyvesi olarak tanımlanıyor bazı kesimlerce. Doğumu , ölümü , yaşamı tıpkı insanlar gibiymiş.. Dişisiyle erkeğiyle incinen kalbiyle insana benzermiş...
               Efendimiz başka bir hadisinde ''İçinde hurma bulunan ev halkı aç kalmaz'' diyor. Manevi olarak ta sağlığımız içinde hurma önemli bir meyve...

24 Temmuz 2013 Çarşamba

BAKLİYATLARDAKİ GÜVELENME VE BÖCEKLENME İÇİN...

         Yaz dönemi çoğumuzun kabusu olmuştur güveler , böcekler yada kurtçuklar...Çok sinir bozucu bir durum olmasına rağmen böcekler içinde yaşam hakkı kaçınılmaz gerçek...Ege , Akdeniz ve Marmara da yaşayanlar içinde ne yazık ki başa gelen bir durum. Pirinç , bulgur , mercimek , fasulye , nohut gibi bakliyatlar ısı ve nemin etkisiyle böcekleniyor yaz mevsiminde. İhtiyaç kadar  almak iyi ama bazen de stoklamak gerekiyor. Tabi stok çok olunca onları korumakta zorlaşıyor. Annemden kalan yöntemler yanında nette biraz araştırma da yaptım ve bunları paylaşmak istiyorum.
       Kuru bakliyatları iki üç gün tepsiye koyup havalandırmak gerekiyor. Havalandırma işleminin sonunda güzelce kurulanmış pet şişelerin dibine bir avuç tuz koyup bakliyatları eklemek. Pet şişelerin kapağı sıkıca kapatılacak ki hava almasın. Bunun yanında cam kavanozlarda saklayanlarda var. Hatta sıcak bölgelerde bakliyatları bez torbalara koyup saklıyorlar. Tabi bez torbaların dolaplarda görüntüsü çok güzel olmuyor  ama iyi bir saklama yöntemi. Bu arada tuzun yanında kabın içine bir iki diş sarımsak koyanlarda var. Unu saklarken de un kavanozuna  bir iki yaprak defne yaprağı koymak gerekiyormuş. Adaçayının da bakliyatları koruma da işe yaradığını okumuştum. Bakliyatları sakladığımız kaba biraz adaçayı eklersek böceklenmeyi önlüyormuş.
       Yazın kuruttuğumuz biber , patlıcan , fasulye gibi gıdaları da kuruduktan sonra bol tuzla hazırladığımız suya daldırıp tekrar kurutalım ve bez torbalarda asarak saklayalım.
        Saklamadan başlamışken yeni aldığımız kahveyi kavanoza koyup içine bir iki tane kesme şeker atarsak tazeliğini uzun süre korumasını sağlarız. Aynı şekilde bisküvi kutusuna da bir iki tane kesme şeker koyarak bisküvilerin bayatlamasını engelleyebiliriz.
        Ev hanımlığı zor meslek bayanlar hepimize kolay gelsin...

22 Temmuz 2013 Pazartesi

Yedinci iftar menüsü

 
 
 
 
Kestirme çorbası
 

 
Kolay mantı

 
közlenmiş patlıcan

 
Fırın sütlaç
 

Altıncı iftar menüsü

 
 
 
 
 
Süzme mercimek çorba
 

 
Hünkar beğendi
 

 
Yoğurt
 

 
Karışık sarma ve dolma
 

 
Renkli çıtır

Beşinci iftar menüsü

 
 
 
 
 
Arpacık çorbası
 

 
Fırında tavuk ve pilav
 

 
Yoğurt
 

 
Mısırlı börülce

 
Künefe

17 Temmuz 2013 Çarşamba

sahur için...

 
 
 
 
Lavaş pizzası
 
 
 

 
 

 
Milföy çıtırı

 
 
 

 
Kolay sandviç
 

 
ev yapımı ekmek
 

 
Ev yapımı tereyağı
 

 
Kıymalı kol böreği
 

 
 
Milföy çıtırı

 
Gözleme
 

 
Kolay börek
 

 
Diyet pide
 

 
 
Mikrodalgada dondurucu böreği

 
Pide
 

 
Lavaş gözlemesi
 

 
Kolay Börek
 
 
 
İskender böreği
 

 
Fırında soslu patates