23 Temmuz 2015 Perşembe

YULAF EZMELİ PANKEK


YULAF EZMELİ PANKEK

Pankek modası başlamışken ben değişik tarifler vermeye devam ediyorum. Farklı tatlar ve farklı lezzetlerle pankek tarifleri denemeye hep birlikte devam. Yulaf ezmesini sütün içinde her ne kadar sevmesem de bebek maması gibi gelse de yulaflı tarifleri çok seviyorum. Yulaf ezmeli bisküvi, yulaf ezmeli kek, yulaf ezmeli ekmek gibi yulaf ezmeli değişik birçok tarif denedim. Sanırım sıra artık tuzlulardan önce son tariflere geliyor. Pankek içinde de fena durmadı yulaf ezmesi ama halen benim favorim yulaf ezmeli kurabiye. Ama yine de değişik tarif sevenler için mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Gelelim asıl şimdi tarife…

Malzemeler:

  • Bir fincan yulaf ezmesi
  • Bir fincan pudra şekeri (tercihe göre pudra şekeri oranı arttırılabilir veya azaltılabilir.)
  • Bir yumurta
  • Bir çay bardağı süt
  • Bir çay bardağı un (daha öncede tercih ettiğim gibi beyaz un birinci önceliğim.)
  • Bir çay kaşığı kabartma tozu
  • Bir yemek kaşığı sıvı yağ

Yapılışı:

Pudra şekeri ve yumurta iyice çırpılır. Süt ve yağ eklenir ve çırpılmaya devam edilir. Yulaf ezmesi kabartma tozu da eklenerek çırpmaya devam edilir. En son yavaş yavaş un eklenir ve akışkan bir hamur elde edilir. Pankek tavası az yağlanır ya da tercihe göre yağlanmaz bir buçuk kaşık sıvı hamurdan dökülür ve kızarana kadar pişirilir.

Afiyet ve sağlıkla…

22 Temmuz 2015 Çarşamba

KALEM BÖREK


KALEM BÖREK

Kalem börek, kalem börek benim küçük oğlanın sürekli ağzında… ‘Okulda kalem börek yedik anne bana kalem börek yapar mısın?’ En sonunda okuldan öğrendim artık kalem börek nedir neyin nesidir diye.. Meğerse bildiğimiz sigara böreğiymiş. Ama helal olsun adı sigaradan daha güzel. Tadı belki aynı ama adı destanlaştı bizim evde. Yapımını çok uzun uzun anlatmaya gerek yok aslında. Malum hepimiz çocukluğumuzun bir dönemi bu lezzetle karşılaştık hatta onunla büyüdük desem yalan olmaz. Bu nedenle tarif için çok zaman harcamaya gerek yok. Ama yine de kısaca girelim tarife isterseniz.

Malzemeler:

  • El açması olurda daha iyi olur ama benim için her zaman öncelik hazır yufka (malum ben yufka açmayı bilmediğim için birazda mecbur oluyor benim için.)
  • Hazır yufkayı tercihe göre üç, dört ya da altı adet
  • İç malzeme ki lor olabilir, beyaz peynir olabilir, haşlanmış patates olabilir ya da çökelekli maydanoz, dereotu ya da ıspanak veya pazı olabilir. İç malzemesi tamamen kişisel tercih
  • Sıvı yağ

Yapılışı:

Ben bu sefer ince olmasın daha kalın olsun diye yufkaları dörde böldüm. Dört eşit parçaya bölünmüş yufkaların her tarafına eşit oranda iç malzeme serptikten sonra üçgenin ince köşesine doğru sağdan ve soldan içe doğru katlanmış yufkaları sarıyoruz. Açılmasın diye ucunu su ile yapıştırıp kızgın yağda pembeleşene kadar pişiriyoruz. İşte bu kadar.

Afiyet ve sağlıkla…

17 Temmuz 2015 Cuma

cuma

CUMA SAATİ


Mü'minin bayramıdır cuma, duaların kabulü, mübarektir, berekettir, sevgidir. Cuma Müslümanın en kutlu, en mutlu günüdür. Şimdilerde pek kıymeti bilinmese  de eskiden tam bir bayram havasında kutlanırmış cumalar. Tam bir şenlik, tam bir karnaval havası imiş eskiden cumalar. sevmeler bol, dualar bol,

15 Temmuz 2015 Çarşamba

ACI OT




Merhabalar...
Yine otlu bir tarif. Yöresel bir yemek hatta yakın coğrafyalarda bile farklı pişirilen bir tarif.
Acı ot sarmaşık bıcık da denilen bu bitki türü egenin her dağlık ve taşlık yöresinde bulunuyor.
İzmir de özellikle pazarda bile bu bitkiye rastlamak mümkün. Hatta hafta sonu gittiğiniz dağlık piknik yerlerinde bile azıcık dolaşarak rahatlıkla bulabilirsiniz.
Gelelim tarife..

Malzemeler:

Bir ya da iki demet sarmaşık
üç büyük boy pırasa yaprağı
İki baş soğan
bayat ekmek
zeytin yağı bir su bardağı kadar
tuz

Yapılışı:

Önce pırasa yaprakları güzelce yıkanır ve ince ince doğranır.
İki baş soğan da kabuklarından temizlenip ince ince kıyılır. Ben yarım ay şeklinde 
doğramayı seviyorum ama yemeklik de doğranabilir.
Kuru soğan ve pırasa derin bir tavaya alınarak kavrulur.
Önceden ayıklanıp yıkanmış sarmaşık kuru bir havlu yardımı ile güzelce kurutulur ve biraz dinlendirildikten sonra ince ince kıyılır. Islak olarak ve dinlenmeden doğranan sarmaşıkların tadı ne yazık ki acımsı oluyor bu nedenle iyice kurutmak gerekli.
Kavrulan malzemelere eklenir. Yumuşayan sarmaşıklara bayat ekmekler de eklenerek biraz daha tavada karıştırılır.
Ocaktan alınarak servis yapılır.
Afiyet ve sağlıkla...