19 Mayıs 2015 Salı

19 MAYIS





On dokuz mayıs bin dokuz yüz on dokuz… Mustafa Kemal Paşa’nın dokuzuncu ordu müfettişi olarak Anadolu’ya Samsun’dan ayak bastığı ve Milli Mücadeleyi başlattığı gün.

Ve bu gün kutlanan Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı… Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı her sene Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde milli bayram olarak kutlanır. On dokuz mayıs bin dokuz yüz on dokuz tarihinde Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuruna binerek Samsun’a çıktı. Mustafa Kemal Atatürk Samsun’dan İtilaf Devletlerinin işgali altındaki yurdumuzu kurtarmak için Kurtuluş Savaşını başlattığı gün olarak kabul edilir. Mustafa Kemal Atatürk on dokuz mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını Türk gençliğine armağan etmiştir.

Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa yirmi dört mayıs bin dokuz yüz otuz beşteki Atatürk Günü olarak kutlanmıştır. Yirmi haziran bin dokuz yüz otuz sekiz yılında aynı adlı kanunla Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmıştır. On iki eylül darbesinden sonra Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı adını almıştır. Her yıl Gençlikten Atatürk Sevgisi ile Cumhurbaşkanına yazılı Sevgi Bayrağı Cumhurbaşkanına götürülmek üzere genç atletlerce Samsun’dan yola çıkarak Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale’yi geçerek on dokuz mayıs günü Ankara’da Cumhurbaşkanına sunulur.

Her yıl büyük coşku ile kutlanan on dokuz mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder