31 Mayıs 2015 Pazar

19 Mayıs 2015 Salı

19 MAYIS





On dokuz mayıs bin dokuz yüz on dokuz… Mustafa Kemal Paşa’nın dokuzuncu ordu müfettişi olarak Anadolu’ya Samsun’dan ayak bastığı ve Milli Mücadeleyi başlattığı gün.

Ve bu gün kutlanan Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı… Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı her sene Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde milli bayram olarak kutlanır. On dokuz mayıs bin dokuz yüz on dokuz tarihinde Mustafa Kemal Atatürk Bandırma Vapuruna binerek Samsun’a çıktı. Mustafa Kemal Atatürk Samsun’dan İtilaf Devletlerinin işgali altındaki yurdumuzu kurtarmak için Kurtuluş Savaşını başlattığı gün olarak kabul edilir. Mustafa Kemal Atatürk on dokuz mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramını Türk gençliğine armağan etmiştir.

Gençlik ve Spor Bayramı ilk defa yirmi dört mayıs bin dokuz yüz otuz beşteki Atatürk Günü olarak kutlanmıştır. Yirmi haziran bin dokuz yüz otuz sekiz yılında aynı adlı kanunla Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmıştır. On iki eylül darbesinden sonra Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı adını almıştır. Her yıl Gençlikten Atatürk Sevgisi ile Cumhurbaşkanına yazılı Sevgi Bayrağı Cumhurbaşkanına götürülmek üzere genç atletlerce Samsun’dan yola çıkarak Amasya, Tokat, Sivas, Erzincan, Erzurum, Kayseri, Nevşehir, Kırşehir ve Kırıkkale’yi geçerek on dokuz mayıs günü Ankara’da Cumhurbaşkanına sunulur.

Her yıl büyük coşku ile kutlanan on dokuz mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramımız kutlu olsun…

6 Mayıs 2015 Çarşamba

BUTİK SABUN


BUTİK SABUN

Şu aralar iyice gündemde olan butik sabun yapımı hem ev hanımlarının bütçesine katkı sağlıyor hem de çalışanların ev düzenlemelerine yardımcı oluyor. Yapımı da gayet eğlenceli ve güzel olan butik sabun yapımı hoş vakit geçirmek isteyenler için çok güzel bir eğlence. Nerden mi biliyorum: tabii ki bende denedim sabun yapımını. Üstelik iyice kendimi aştım ve doğal olarak ürettim sabunları. Gerçekten inanılmaz eğlenceli bir iş. Hele ki bir şeyler üretmenin hazzına vardıkça daha da keyif alarak yapılıyor. Doğal sabun olmasa da eriyebilen sabun bazı ile mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum ben. İster hediye için ister satmak için isterseniz de kullanmanız için denemenizi isterim.

Doğal sabunları yaparken içerisinde ne olduğunu biliyorsunuz; sabun yapımında kullanılan her malzemeye birebir şahit oluyorsunuz ama eriyebilen sabun bazının içinde ne olduğunu ne yazık ki bilemiyoruz. Ama yine de eriyebilen sabun bazından çok hoş dekoratif sabunlar yapabiliyoruz. Üstelik sabun bazı şeffaf ya da beyaz ise her rengi kullanıp istediğimiz renklerde ve değişik esanslar koyarak istediğimiz kokularda mis gibi sabunlar tertemiz sabunlar elde edebiliyoruz.

Önemli ve asıl gösterişli olan aslında renk renk sabunlardan ziyade bu sabunları güzel paketlerde ya da şık kutularda süsleyerek sergileme. Hem ev dekorasyonunda kullanılacak olan sabunlarda hem de satılacak olan sabunlarda hoş ve şık sunumlar kullanılmalıdır…

5 Mayıs 2015 Salı

PATATES HAMURLU MAYDANOZLU POĞAÇA


PATATES HAMURLU MAYDANOZLU POĞAÇA



Evde kalan, fazla gelen ya da artan malzemeleri kullanarak onlardan yeni bir şeyler üretmeyi seviyorum ben. Bugünde yine artan bir malzemeden poğaça yaptım. Bakalım siz ne diyeceksiniz. Görüntü süper oldu bana göre tadı da bir harika… EE daha ne olsun. Şimdiden afiyet olsun tabii ki. Unutmadan kolay gele…

Malzemeler:

  • Bir su bardağı patates püresi
  • Bir su bardağı sıvı yağ
  • Bir su bardağı yoğurt
  • Bir demet maydanoz
  • Bir yumurta
  • İki paket kabartma tozu
  • Bir tutam tuz
  • Aldığı kadar un

Yapılışı:

Yumurta karıştırma kabına alınır ve güzelce çırpılır. Yoğurt eklenir çırpmaya devam edilir. Yumurta ve yoğurt iyice birbirine karıştıktan sonra sıvı yağ eklenir ve karıştırmaya devam edilir. Yağ, yumurta ve yoğurt homojen olarak iyice karıştığında patates püresi eklenir ve aynı homojen karışım elde edene kadar çırpılır. Patates püresi eklendikten sonra ki çırpma işlemi biraz daha uzun sürecektir. En son kabartma tozu ve tuz eklenir. Kabartma tozu hamurun her yanına işledikten sonra yavaş yavaş un ilave edilir ve yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurulur. İstenilen büyüklükte ve istenilen şekillerde poğaça yapılır. Ben normal poğaça şekli verdim ama içini boş bıraktım. Yağlanmış tepsiye dizilir. Önceden ısıtılmış yüz yetmiş derece fırında pişirilir.

Afiyet ve sağlıkla…

4 Mayıs 2015 Pazartesi

TUZLU KEK


TUZLU KEK





TUZLU SEBZELİ KEK

Kulağa biraz değişik gelse de tadı damaklarda kalacak olan bir lezzet. Yapması kolay ve yemesi de ağzı yormadan çok kolay bir lezzet. Sebze yemeyen çocuklar için tercih edilebilir. Gerçi sebze demek ne kadar doğru bilemem ama bol yeşillikli olunca rengi sebze rengi olunca adı da otomatik olarak sebzeli kek oluyor. Yapım aşamasında bana sorarsanız çok fazla tarife bağlı kalmayın derim. İstediğiniz şekilde değişiklik yapılabilir bence malzemelerde. Bu tarz tatları ben her defasında değişik yapıyorum. Yani her defasında içindeki malzemelerden değişiklik yapıyorum. Şimdi gelelim tarife:

Malzemeler:

  • Üç yumurta
  • Bir bardak yoğurt
  • Bir bardak sıvı yağ
  • İki çay kaşığı karbonat
  • Bir demet taze soğan
  • Bir demet dereotu
  • Bir demet maydanoz
  • Üç dört dal taze nane
  • Bir çay bardağı rende kaşar
  • Bir şeker kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un

Yapılışı:

Yumurtalar güzelce çırpılır. Sırası ile yoğurt ve yağ eklenerek çırpmaya devam edilir. Tuz, kabartma tozu eklenir iyice karıştırılan harca ince ince kıyılmış tüm yeşillikler eklenir.( yeşillikler ince ince kıyıldıktan sonra suyunun süzülmesi için süzgeçte ya da kağıt havlu arasında bir müddet bekletilmelidir.) yeşillikler eklendikten sonra yavaş karıştırılır. En son olarak da kaşar peyniri ve un konularak yarı akışkan bir hamur elde edilir ve önceden ısıtılmış yüz seksen derecede pişirilir.

Afiyet ve sağlıkla…